1. Hjem
  2. Opplevelser og aktiviteter

Opplevelser og aktiviteter

Ved å velge turene og aktivitetene som er listet opp her, bidrar du til å ta vare på naturen og dyrelivet i verneområdene. Området er tilrettelagt for besøk i store deler av året, men på vårparten, i hele mai og til rundt midten av juni, er turisthyttene i Rondane stengt av hensyn til villreinkalvinga. Det vil også være utfordringer knyttet til forholdene på denne tida, da det verken er ordentlig skiføre eller barmarksføre. Vis hensyn og velg gjerne turmål og aktiviteter i bygdene rundt verneområdene i denne perioden – det er lite som slår kombinasjonen av spirende bjørk og utsikt til hvite tinder.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Rondane-Dovre nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
E: sfinpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Person på tur ved elv.

Nasjonal turistveg Rondane

Nasjonal turistveg Rondane er en av 18 utvalgte vegstrekninger i Norge. Vegen følger østsiden av Rondane nasjonalpark og veksler mellom kulturlandskap og det majestetiske fjellmassivet. Kjøreturen langs de blå fjellene er en opplevelsesreise i natur, kultur og geologi.

Les mer på rondanevegen.no

Sohlbergplassen

Sohlbergplassen i Atndalen er anlagt der Sohlberg malte vinternatt i Rondane. Selve utformingen av utkikkspunktet er en opplevelse i seg selv. Alle reisende gjennom Atndalen oppfordres til å stoppe for å nyte plassen, og den fantastiske utsikten inn i Rondane nasjonalpark.

Sohlbergs plass, utkikkspunkt.
Utkikkspunktet Formokampen.

Formokampen 1428 moh

Hva med en tur med historisk sus og fantastisk utsikt? Velger du deg Formokampen får du utsikt til fire nasjonalparker, samtidig som du går i sporene til fangstfolk som levde for over 1000 år siden.

Langs turen vil du se fangstgroper, små varder og rester etter buestillinger – lukk øynene og se for deg hvordan vikingene lå klare da villreinen kom bølgende over fjellet.

Les mer

Start turen fra Høvringen eller Putten seter og følg de godt merkede stiene til topps.

Når du kommer på toppen kan du sikte deg inn, og finne navnet på alle toppene du ser med sikteskiva som står fastmontert hele året. Turen er lettgått og passer hele familien, men husk at det stiger jevnt nesten hele vegen.

Tid: ca. 4 timer tur/retur
Kilometer: Fra Putten seter 9 km tur/retur
Fra Høvringen: 13 km tur/retur
Passer for: Alle som er i normalt god form
Les mer om turen hos: Nasjonalparkriket

Turer fra Mysusæter

Mysusæter er tradisjonsrik hytte- og setergrend og en populær innfallsport til Rondane både sommer og vinter. Herifra kan du gå til «Brudesløret», som er en foss i Stor-Ula, eller en av de andre flotte turene i nærområdet.

Les mer om turene hos løypelaget

Foss i høstlandskap.
Personer på sykkeltur

Sykkel

Å utforske Rondane fra sykkelsetet kan være en fantastisk opplevelse. Sårbar natur gjør at det er få steder det er lov å sykle i selve nasjonalparken, men i randsonene er mulighetene mange, og utsikten storslagen. Her kan du benytte både elsykkel og vanlig sykkel, sommer som vinter.

Klikk deg inn for tips til hvor det er fint å sykle, og for å få oversikt over hvilke regler som gjelder.

arrow-r

Vinterturer og skiturer

Med både stikkede og maskinpreparerte løyper ligger det meste til rette for fine vinterturer i Rondane.

Vinteren er den kaldeste perioden av året og det er viktig og kle seg for både kulde og vind.

Livsgrunnlaget for både dyr og planter er marginalt på denne tida, og selv om dyra er skapt for barske forhold er vinteren krevende. Det er derfor viktig at de ikke bruker verdifulle krefter på å flykte fra oss mennesker.

arrow-r
Skiløype.
Kvinne på toppen av et fjell i Rondane.

2000-meters topper

Få steder er det mulig å nå så mange topper på dagstur som i Rondane. Hele ti av dem rager over 2000 moh., og halvparten av dem kan nås på t-merkede stier. Toppene vi har listet opp her er ufarlige og lett tilgjengelig på den ene siden, mens de på den andre ender i svimlende stup og bunnløse botner.

Tips! Ta med rikelig med vann, det er få steder å fylle vannflaska. Husk at været snur fort! Kle deg for skiftende vær – lue og votter uansett årstid. Glem ikke kart og kompass!

arrow-r

Besøkssenter villrein – Fjellportalen

Visste du at villreinen spilte en sentral rolle da de første bosetterne slo seg ned Norge? I Fjellportalen på Hjerkinn blir du kjent med det fascinerende urdyret, samtidig som du får et innblikk i en viktig del av norgeshistorien. Her kan du teste villreinkunnskapene dine på en av quizene, se og ta på en utstoppa rein og studere et ekte skjelett – begge fra dyr som har streifet i fjellene like ved. I uteområdet kan du se hvordan menneskene brukte fjellet i tidligere tider gjennom rekonstruerte fangstinnretninger, eller ta en pause i den oppbygde «steinura». Anlegget er åpent og tilgjengelig døgnet rundt i sommerhalvåret (1. juni-siste høstferieuke).

Les mer om Besøkssenter villrein

Fjellportalen, Hjerkinn.
T-merket sti.

Trekanten

Har du fire-fem dager til rådighet, og har lyst til å oppleve Rondane nasjonalpark på sitt beste, bør du prøve deg på denne klassiske trekanten: Rondvassbu, Dørålseter, Bjørnhollia. Turen tar deg rundt nasjonalparkens største sammenhengende fjellparti atskilt av Rondvatnet, Illmanndalen og Langglupdalen. Start gjerne med å sykle eller gå til Rondvassbu fra Mysuseter eller fra parkeringsplassen ved Spranget.

Tid: 4 dager
Kilometer: 60,5
Passer for: Alle som er vant til å være i aktivitet
Les mer om trekanten i Rondane på Ut.no

Fangstgroprekka ved Furuhaugli

Kort tur som passer hele familien. På kjøreturen mellom Dombås og Kongsvold passerer du restene av 1200 fangstgroper for villrein. Parker på Storrhusranden rasteplass, følg sykkelvegen nordover og ta av på merka sti. Denne tar deg forbi ti fangstgroper med tilhørende informasjonskuber. Nyt turen og se for deg vikingene som fanget villrein her for over 1000 år siden!

Hundespann i vinterlandskap.
T-merket sti.

Folldal gruver

Ved Folldal gruver finnes det spennende aktiviteter for store og små. Her kan du bli med på gruvetogtur, besøke museet eller utforske det karakteristiske landskapet gruvedrifta har etterlatt seg.

Les mer hos Folldal gruver

Kongevegen over Dovrefjell

Ferdselsvegen mellom Dovre og Oppdal har vært en av de viktigste og mest brukte fjellovergangene i Norge. Fjellplatået skiller det sønnenfjelske og nordenfjeldske. De fysiske sporene etter ferdselsrutene kan spores tilbake til jernalder og middelalder, men vi vet at folk har ferdes over fjellet i uminnelige tider. Fjellet har vært en viktig ressurs, og vi finner bosetningsspor tilbake til steinalderen på Dovrefjell.
Kongevegen over Dovrefjell er 10 mil og strekker seg fra Dovre kirke til Oppdal kirke. Strekningen kan deles opp i flere kortere turer.

Les mer på Kongevegenoverdovrefjell.no

Person på jakt sitter i jerven-duk.
Fiske i kveldssol.

Pilegrimsleden

Pilegrimsleden er en historisk vei som har røtter tilbake til Olav den Helliges fall på Stiklestad i 1030. Kort tid etter slaget begynte pilegrimene å reise over fjellet til Olavs skrin i Trondheim. Da reformasjonen ble innført i 1537, tok disse vandringene slutt. Den historiske pilegrimsveien ble gjenåpnet i 1997 som en moderne vandringsvei for dagens mennesker.
Strekningen langs Dovre nasjonalpark byr på klassisk fjellandskap, spennende kulturminner og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner.

Se turbeskrivelse på Pilegrimsleden.no

Fjellridning og rideturer ved Rondane

Å se naturen fra hesteryggen er en helt spesiell opplevelse som passer for de aller fleste, uansett nivå. Her finner du alt fra halvdagsturer til ukesopphold.

Les mer hos Nasjonalparkriket

Ridetur i Rondane.
Naturveileder formidler om fjellet.

Guidede turer

Få mer ut av fjellturen ved å bruke lokalkjente guider. Guiden gjør turen både tryggere og mer innholdsrik – kanskje lærer du noe helt nytt!

Les mer hos Nasjonalparkriket

Hundekjøring

Hva med å oppleve fjellet fra hundesleden? Her kan du velge mellom å sitte i sleden eller å stå bak på meiene. Uansett hva du velger er det stor sannsynlighet for at du får et minne for livet! Hundekjøring er en aktivitet alle kan være med på.

Spidsbergseter

Venabygdsfjellet

Rondeheim – den norske fjellskolen

Hundespann i vinterlandskap.
Person på jakt sitter i jerven-duk.

Jakt

Du kan søke på to typer jakt i nasjonalparkene – villreinjakt og småviltjakt.

Du kan søke på både villrein- og småviltjakt på intaur.no.

Les mer 

Fiske

Det er både ørret og røye i elver og vann i nasjonalparken. Ett av de mest populære fiskevannene er Rondvatnet og gode fiskeplasser finner du like i nærheten av Rondvassbu. Et annet godt fiskevann er Atnsjøen som ligger inn mot Rondane, her tas det ørret på mellom to og fire kilo hvert år, og røye rundt halvkiloen er ikke uvanlig. I Atnsjøen er det fint å fiske både sommer og vinter. Fiskekort får du kjøpt på intatur.no og hos mange av turistbedriftene.

Fiskekort hos iNatur.no

Fiske i kveldssol.