1. Hjem
  2. Opplevelser og aktiviteter
  3. Vinterturer og skiturer

Vinterturer og skiturer

Med både kvista og maskinpreparerte løyper ligger det meste til rette for fine vinterturer i Rondane. Fjellski er å anbefale der løypene er kvistet, mens smale ski er vel så fint i de maskinpreparerte løypene. Vinteren er den kaldeste perioden av året, og det er viktig og kle seg for både kulde og vind. Livsgrunnlaget for både dyr og planter er marginalt på denne tida. Selv om dyra er skapt for barske forhold er vinteren krevende. Det er derfor viktig at vi tar hensyn, så de ikke bruker verdifulle krefter på å flykte fra oss mennesker.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Rondane-Dovre nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
E: sfinpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Kvista løyper

Skiløypene i nasjonalparken kvistes rundt påsketider. Da kan du gå på ski fra hytte til hytte i et vinterlandskap med magisk lys – det er nok ikke uten grunn at kunstnere lot seg inspirere av Rondane, noe maleriet «Vinternatt i Rondane» av Harald Solberg er et godt eksempel på.

«Trekanten» mellom turisthyttene Rondvassbu – Dørålseter- Bjørnhollia er også vinterstid kjent som klassikeren i Rondane.

Fra 1.mars kan du komme deg på ski til topps på Veslesmeden med guide.

Kvista løyper om vinteren på dnt.no

Person på skitur.
Skiløype.

Langrennsløyper

I områdene rundt nasjonalparken er det flere maskinpreparerte skiløyper som gir flott utsikt til fjellmassivene i Rondane. På Høvringen og Mysusæter går noen av disse helt i ytterkanten av nasjonalparken. På Venabygdsfjellet er det flere maskinpreparerte løyper i området ved Spidsbergseter.

Disse løypene kjøres opp fra når snøforholdene tillater det, noe som kan variere fra år til år.

Langrennsløyper på skisporet.no

Skiturer fra Mysusæter

Raphamnrunden (13 km)

Raphamnfjellet blir av mange betegnet som lille Jotunheimen med sitt varierte terreng og mange små topper. I klarvær er utsikten mot Rondane praktfull og du må nok påberegne mange fotostopp underveis. Denne runden anbefales i finvær.

Kringsæterrunden (25 km)

Her kan hele familien kose seg i lettkupert terreng. Kringsæterområdet kjennetegnes av få inngrep i naturen, med noen få hytter, og flere godt vedlikeholdte setrer. Turen går i skjermet terreng, og er mindre sårbar for dårlig vær.

Langrennsløyper på skisporet.no

Skiløyper.
Skiløype.

Troll-løypa

Troll-løypa er omtalt som «Europas vakreste skiopplevelse», og er ei merka skiløype som går fra Høvringen i nord, via høyfjellsterreng på Kvamsfjellet, til Venabygdsfjellet. Fra Venabygdsfjellet kan du gå videre til Øyerfjellet og helt til Lillehammer. Mesteparten av løypa er preparert, men på noen strekninger på Kvamsfjellet-Venabygdsfjellet er løypa kun kvista. Her må du regne med å tråkke egne spor, og da er fjellski med stålkanter anbefalt utstyr. Du bør være i god fysisk form, og ha gått en del på ski om du skal gjennomføre hele turen. Men også deler av turen går fint an å gå, for eksempel Trolløypa nord (Høvringen- Kvamsfjellet-Venabygdsfjellet 63 km).

Les mer om Troll-løypa hos VisitLillehammer