1. Hjem
  2. Rondane og Dovre gjennom året

Rondane og Dovre gjennom året

Rondane og Dovre har et typisk innlandsklima med tørre somre og kalde vintre, men vær forberedt på store variasjoner både innad i fjellområdet og i løpet av en enkelt dag.
a

Meny

NN_logo_Dovrefjell_nasjonalparkstyre_svart

Kontakt oss

Rondane-Dovre nasjonalparkstyre
Hjerkinnhusvegen 33
2661 Hjerkinn
E: sfinpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Rondane, med Atnsjøen i forgrunn

Vår

Våren i Rondane er uforutsigbar. Ett år kan den komme allerede i april, og i det neste så sent som juni.

Vårperioden er ofte preget av store elver og dårlig snøforhold, som kan vanskeliggjøre turer både til fots og på ski. Skal du gå på ski må du belage deg på å utnytte nattefrosten som varer litt utover formiddagen. Når sola begynner å ta, og snøen går i oppløsning er det som regel bare å slå opp teltet. Området er tilrettelagt for besøk i store deler av året, men på vårparten, i hele mai og til rundt midten av juni, er turisthyttene i Rondane stengt av hensyn til villreinkalvinga. Vis hensyn og velg gjerne turmål og aktiviteter i bygdene rundt verneområdene i denne perioden – det er lite som slår kombinasjonen av spirende bjørk og utsikt til hvite tinder.

Mogop, nærbilde
Rondane, person på tur.

Sommer

Overgangen mellom vår og sommer kan gå fort i fjellet, og kommer ofte i midten av juni. Sommeren i fjellet er kort, og er ofte over når kalenderen viser august. Denne årstiden er som regel tørr og stabil, men husk at det kan komme snø alle månedene i året.

Det er lett å gå på tur i Rondane nasjonalpark og de tilleggende verneområdene – de mange merkede stiene tar deg fra hytte til hytte, til topps og gjennom dype daler. Ti av toppene rager høyere enn 2000 meter over havet og flere av disse når du på merket sti. Bruk gode sko og kle deg godt dersom du legger i vei på en slik tur, du kan risikere å møte alle årstidene i løpet av en dag.

Husk også å ta med rikelig med vann, det er få steder å fylle vannflaska. Turene går ofte over grove steiner som kan være glatte og tunge å gå på, så ta gjerne en prat med andre som har gått den aktuelle turen for å finne ut om den er gjennomførbar for deg.

Høst

Ta turen til Rondane, og opplev dramatiske fjellformasjoner med snø på toppene og landskap som eksploderer i farger. Høsten melder ofte sin ankomst i begynnelsen av august og holder stand til midten av oktober. Været kan skifte brått i fjellet, og høsten er ikke noe unntak. På denne tiden kan det slå om til full vinter på dagen. Du må selv vurdere vær, form og ferdigheter, og forberede deg med egnede klær og utstyr. Høsten er jakttid, og fra 20. august til midten av september må du regne med å treffe på jegere i fjellet. I denne perioden er det ekstra viktig å ta hensyn til hverandre.

Foss, høstlandskap.
Person på skitur.

Vinter

Fra midten av oktober og fram til mai, enkelte år så lenge som til midten av juni, er det vinter i Rondane. Med både kvista og maskinpreparerte løyper ligger det meste til rette for fine vinterturer i fjellheimen. Fjellski er å anbefale der løypene er kvista, mens smale ski er vel så fint i de maskinpreparert løypene. Dette er den kaldeste perioden av året og det er viktig og kle seg for både kulde og vind.

Livsgrunnlaget for både dyr og planter er marginalt på denne tida, og selv om dyra er skapt for barske forhold er vinteren krevende. Det er derfor viktig at de ikke bruker verdifulle krefter på å flykte fra oss mennesker.

Når vegene åpner

De fleste vegene i Rondane nasjonalpark er åpne kun deler av året. Alle datoer er med vær og føreforbehold.

Se også ferdselsråd og regler.

Vegnavn Åpner Stenger Verneområde
Grimsdalsvegen 5. juni 1. desember Grimsdalen landskapsvernområde
Haverdalsvegen (Vegaskilet-Haverdalssetrene) 15. juni 1. desember Grimsdalen landskapsvernområde
Veien i Ryddølsdalen 5. juni 1. desember Grimdsdalen landskapsvernområde
Bilvegen til Dørålseter 15. juni 1. desember Dørålen landskapsvernområde
Peer Gynt seterveg 1. juni 1. desember Frydalen landskapsvernområde
Eldåsetervegen/Østkjølen seterveg 1. juni 1. desember Frydalen landskapsvernområde
Fra toppen av Tjønnbakkvegen inn til Spranghaugen 15. juni 1. november Frydalen landskapsvernområde